EkonomiGündem

500 lira olan doğal gaz faturası 1500 lira gelecek! Apartman yönetimlerinin attığı mesaj şoke etti

Kış ayları kapıyı çalarken enflasyon belası bu kez kombileri kıstıracak. Doğal gaz fiyatları geçen kışa göre tam yüzde 260 oranında artış gösterdi. Apartman yönetimleri daire sakinlerini gelecek kallavi faturalara hazırlamak için mesajlar atmaya başladı. Yüksek faturaları görüp şoke olacaklara doğal gazın geçen kış ile bu kış birim fiyatı duyuruluyor.

2021 yılı Eylül ayında İGDAŞ tarafından kesilen faturada doğal gazın birim fiyatı 0.1786 TL/kilo vattı. 2022 yılı Eylül ayında kesilen faturada ise doğal gazın birim fiyatı 0.4754 TL/kwh oldu. 2021 yılından 2022 yılına geçişte doğalgaz birim fiyatı yüzde 260 zamlandı.

Astronomik zamlar sonrası bu kış doğalgaz faturaları bütçeleri sallayacak. Geçen kış aylarında ortalama 500 lira ödeyen bir dair, bu yıl aynı orandaki kullanım için 1500 lira fatura ödeyecek. Kullanımın artması durumunda birim fiyatındaki artış sebebiyle çok daha kallavi faturalar kesilecek.

Apartman yönetimleri doğalgaz faturası için uyardıkları hanelere tasarruf için de önerilerde bulundu. Doğalgaz faturasını düşürmek için yapılan öneriler de şöyle:

-Radyatörlerin etrafında eşya bulundurmayın. (Koltuk, perde, sehpa gibi ev eşyaları radyatörlerin ısı geçişini azaltacağından az ısınmaya ve daha çok doğalgaz sarfiyatına sebep olur)

-Peteklerin (radyatörlerin) üzerinde eşya kurutmayın, çamaşır asmayın.

-Sıcaklığı her bağımsız alan için farklı seviyelerde ayarlayın. Geceleri veya 4 saatten uzun süreli kullanılmayan ortamların oda sıcaklığını düşürün. Mutlaka peteklere termostatik vana taktırın. Kullanılmayan veya az kullanılan odalar için termostatik vanayı 2 konumunda bırakın.

-Güneş olan pencerelerin perdelerini açık tutun.

-Evi havalandıracaksanız camları aynı anda açın. Bu kısa sürede evin hızlı bir şekilde havalandırmasını sağlayacağından daha az ısı kaybına neden olur.

Başa dön tuşu