EkonomiGündemManşet

Ankara’dan çıktı, çikolata devine dönüştü

Ankara’dan çıktı, çikolata devine dönüştü

Ankara’da 200 metrekarelik bir pastaneden 40 bin metrekarelik çikolata devine dönüşen Patiswiss Çikolata, 12 ayrı kategoride 400’den fazla ürünüyle 20 ülkeye ihracat yapıyor. Firma, talebe yetişmek için 4. fabrikasını açtı.  
Global bir marka yarattı
Elektrik elektronik mühendisi olarak sürdüğü çalışma hayatını en büyük tutkusunu işi haline getirme kararıyla değiştirdiğini belirten Patiswiss Çikolata CEO’su Elif Aslı Yıldız, “Bu inanılmaz büyük bir karardı. Cesaretim, kararlılığım ve 35 yılda aldığım inisiyatiflerin beni buraya getirdiğine eminim. İşte aldığım en büyük inisiyatif şimdilerde en doğru olduğunu düşündüğüm kararım Patiswiss… Bu ürünleri üretip global bir marka yaratmaktı hayalim. Şu an milyon dolarlık fikirler üretebilen, 1000 çalışanı olan bir şirketiz” dedi.
20 ülkeye ihracat yapıyor
10 bin ton üretim yaptıklarını belirten Yıldız “Üretimimizin yüzde 10’unu ABD, Rusya, İngiltere başta olmak üzere 28 ülkeye ihraç ediyoruz. 2022 Yılı 250 milyon TL ciroyla kapattık. Bu sene bunun yaklaşık 4 katını hedefliyoruz. 2024 Patiswiss2in yılı olabilir 2023’ün 2-3 katı gerçekleşecektir. ” diye konuştu.
Türkiye’de ilk 
Yıldız, İsviçre’den getirdikleri hammaddeler ile bir ilki de başardıklarına dikkat çekerek “Patiswiss duruşuna çok yakışır yeni bir döneme geçti. Türkiye’de bir ilki yaparak yeni bir sınırı daha kendisi belirledi. Patiswiss artık fairtrade belgeli çikolatalar üretecek. Peki nedir bu adil ticaret? Üreticilerin yaşam standartlarının ve kalitelerinin iyileştirilmesi, Dünya ticaretinde dezavantajlı durumda olan üreticilere kalkınma olanağı sağlanması ve bunlara ek olarak kadınların daha aktif ve eşit şartlarda çalışması ve çocuk işçi çalıştırılmaması; eğitim imkanları sağlanması gibi çok ciddi maddeler içeren sürdürülebilirliği temel alan bir uygulama. Patiswiss’in 2024 hedeflerinde ise tamamen geri dönüştürülebilir ambalajlara geçiş yaparak yeni ürünler tasarlamak bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesine özel kalıcı projeler üretiyoruz.

 

“Öncelikle bu asrın felaketi için hepimize başsağlığı ve çok büyük geçmiş olsun diliyorum. Yaramızda, acımızda öfkemizde çok büyük. Ancak öyle oturarak olmuyor bu duyguların hepsi anlamsızlaşıyor. O yüzden hareket etme, bir olma, destek olma zamanı. Bu zamana kadar maddi manevi bir çok destek de gücümüz yettiğince olmaya çalıştık. Afet bölgesinde yer alan yerel işletmeler için bir çalışma yapıyoruz. Daha fazla kişinin kendilerine ulaşabilmesi için ziyaretçisi hayli fazla olan sosyal medya kanallarımızdan ve web sitemizden işletmelerinin duyurusunu yapıyoruz. Buna ek olarak gıda, yardım araçlarımız oyuncak, kırtasiye vs. gibi malzemeleri depremden etkilenmiş illerimize ulaştırıyor. Bu zor sürecin hep birlikte üstesinden geleceğimiz konusunda inancım tam. Yardım çalışmalarımız devam edecek.

Ancak sonrasında bulduğumuz en kalıcı çözümün uzun süreli iş olanağı sağlamak için yola çıktık ve 100 depremzedemiz için ek kontenjan açtık. Bu işe alımları neredeyse tamamladık. Şimdi böyle paylaşınca çok dahi iyiyiz. Ayrıca şimdi başlayacak bir projemiz ile oradaki depremzede kadınlarımıza iş olanağı sağlıyor olacağız.”

Kadınlara destek sunuyor
Çalışanlarının yüzde 70’inin kadın olduğunu aktaran Yıldız, şunları söyledi: “Kadınlara yönelik birçok proje yürütüyoruz. EQUALITY isimli projeyle yardıma muhtaç kadınlara destek oluyoruz.  Bu projeyle şirketimizde sadece kadın çalışanların ürettiği portakal kaplı çikolatalarımızdan elde edilen geliri Mor Çatı’ya bağışlıyoruz. Böylece kadınlardan kadınlara destek vermiş oluyoruz.”
TOBB’dan 2 ödül
Patiswiss’in başarısı birçok alanda da tescilleniyor. Son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı iş birliğinde düzenlenen Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Yarışması Ödülleri’nde, Patiswiss Çikolata, Kadın İstihdamını En Çok Artıran Şirket olurken Elif Aslı Yıldız da ‘En Hızlı Büyüyen Kadın Girişimci’ ödülünü aldı.
Başa dön tuşu