Manşet

Canlı yayında hesapladı! İstanbul için son 68 gün

İstanbul’da kurak geçen kış aylarının ardından yaz sıcakları da mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Öyle ki, saıcaklık rekorları dahi kırıldı. Susuzluk tehlikesi olan İstanbul, bu sorunla da artık yüz yüze gelmiş durumda. 

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Alibeyköy Barajı’nda doluluk oranı yüzde 20’ni altına düştü. Barajlarda her gün neredeyse yüzde 0.32 civarında düşüş meydana geliyor. Bu önemli bir şey. Ayda yüzde 10’luk düşüş görülüyor barajlarda. Yağış yok. Yağış uzun süredir yok. Dolayısıyla hep birikmiş sudan harcanıyor sular. Şehre verilen suyun yanında birde buharlaşma kayıpları da son derece önemli. Havaların çok sıcak geçmesi buharlaşma kayıplarına neden oluyor. Buharlaşma kayıpları çok fazla oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSon 9 yılın en düşük seviyesi! İstanbul’daki barajlarda son durumHaberi Görüntüle

3’TE BİRİ BUHARLAŞAMAYA GİDİYOR

Düşünün elinizdeki suyun üçte biri buharlaşmaya gidiyor. Şu anda Büyükçekmece bitmiş vaziyette, kullanılacak vaziyette değil. Kenarlarda tarımsal alanlar oluşmuş durumda. Darlık Barajı ile Ömerli Barajı’nda seviye yüksek. Yüzde 50 doluluk oranları var. Bu esasında İstanbul’un suyu değil. İstanbul’un üçte 1 suyu Melen’den geliyor. O da olmasa doluluk oranı yüzde 20’nin altına düşer. Melen’den gelen su olmasa.

İSTANBUL’UN KAÇ GÜNLÜK SUYU KALDI?

Şu anda İstanbul’un 300 milyon metreküp suyu var. Bunun yaklaşık yüzde 25’i buharlaşmaya gidecek. Yüzde 75’ini alacağız bu suyun 240 milyon metreküp su kullanılabilir. Bu tabii yağış olmadığı sürece. Bunun da günde yaklaşık 3,5 milyon metreküp su veriliyor şehre. Baktığımız zaman İstanbul’un 68 günlük suyu var. Bu bir su krizine doğru gidiyor. Turuncu alarmın verilmesi lazım. Bunlar İSKİ’nin verileri. Eğer yağış olmazsa durumumuz kötü. 2014 yılında yüzde 20’nin altına düşmüştü, çok kritikti o zaman. Bu şekilde giderse Eylül civarı yüzde 20’nin altına düşeceğiz.

YAĞMUR HASATI YAPILMALI

Yağmur varken bunu yapmalıydık. Su verken suyun kıymetini bilmek lazım. Su bittikten sonra bunun kıymeti, hasatı olmaz. Bu nedenden dolayı en azından şu yağmuru toplayalım. Kanallarla barajlara aktaralım. Alibeyköy’ün etrafındaki yağmuru toplasak belki yüzde 25’lik bir doluluk olacaktı. Bunlar paralı projeler ama şunu hiçbir zaman unutmayalım, en pahalı su olmayan sudur. Su yoksa ne kadar para verirseniz bulamazsınız. İkincisi havzalardaki imarı yasaklayacaksınz. Bunun yanında barajların üzerinde buharlaşmayı engelleyen projeler geliştirilebilir.

İstanbul'un barajları son yılların en düşük seviyesine indi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRİstanbul’un barajları son yılların en düşük seviyesine indiHaberi Görüntüle

Başa dön tuşu