GündemManşet

Havlu koymak bile paralı

Halkı ücretsiz denize girme hakkından yoksun bırakan işletmelerin hukuksuzluğu sürüyor. İstanbul, Kilyos’ta özel plajların bulunduğu sahilde ne yürümemize ne de denize girmemize izin verildi.

Havlu koymak bile paralı

ÇİĞDEM YILMAZ –  Sahil ve plajların özel işletmelere devriyle halkın ücretsiz denize girme hakkı elinden alındı. Bu hukuksuzluğa karşı Yunanistan’da başlayan “Havlunu al da gel” hareketi Türkiye’de de karşılık buldu.

Çeşme, Bodrum, Ayvalık, Akyaka, Datça’da seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar, Anayasa’ya göre kamu malı olan plajların, vatandaşa ücretsiz açılmasını talep etti. Benzer talep uzun zamandır İstanbul’un ilçesi Sarıyer’den de yükseliyor. Biz de Kilyos’taki plajlara gittik. Halkın sahillerini işgal eden işletmeler, bırakın denize girmemize ücret ödemeden sahilde yürümemize bile izin vermedi.

“PARA ALMAK ZORUNDAYIZ”

Vatandaşların şikâyetine neden olan durumu gözlemlemek için ilk gittiğimiz yer Kilyos Nonstop Beach’di. Plaja giriş hafta içi 140, hafta sonu ise 200 TL, otopark ücreti ise 60 TL. Burada bulunduğumuz sürede plaja girenlerin tamamı istenen ücreti ödedi, denize ulaştı. Gazeteci olduğumuzu, plaja girmek istediğimizi söylediğimiz görevli bize “Havlunuzu alıp gelebilirsiniz. Duş, şezlong, şemsiye ve tuvaleti kullanamazsınız. 15 çalışan var, para almak zorundayız. Gördüğünüz gibi gelenler ücrete itiraz etmiyor, edenler genelde avukatlar” yanıtını verdi.

Başa dön tuşu