GündemManşetSağlık

İngilizler’in “Yanlı” Haberine Türk Diş Hekiminden Tepki

İngilizler’in “Yanlı” Haberine Türk Diş Hekiminden Tepki

İngiltere’nin en çok okunan haber sitesi “Dailymail.co.uk”ta yayımlanan ve Türkiye’deki diş tedavilerini kötüleyen habere, Uzman Dt. Mehtap Ketenci, “Türkiye’nin ucuz hizmet veriyor olması tedavi sonuçlarının ucuz olduğu anlamına gelmez” diyerek tepki gösterdi. 

İngiliz Daily Mail ile kardeş gazetesi The Mail on Sunday’in web sitesinde yayımlanan bir haber, Türk diş hekimlerinin tepkisiyle karşılandı. MailOnline ya da bilinen diğer adıyla Dailymail.co.uk’ta, “Türkiye Dişleri” başlığı altında yer alan haberde, ucuza diş tedavisi olmak için Türkiye’ye seyahat eden binlerce Britanyalı’nın acı verici komplikasyonlarla karşı karşıya kaldığı iddia edildi. Habere tepki gösteren Ankara Dentislife Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Kurucusu Uzman Dt. Mehtap Ketenci, dünya standartlarında eğitim görmüş hekimlerin tedavisiyle ehil olmayan ellerde yapılan işlemlerin aynı kefeye konulmasını, genelleme yapılmasını eleştirdi. Türkiye’nin Avrupa’ya göre “ucuz” hizmet veriyor olmasının, tedavi sonuçlarının da “ucuz” olacağı anlamına gelemeyeceğini söyleyen Uzman Dt.Mehtap Ketenci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önceliğimiz Vücut Bütünlüğünün Korunması”

“Birçok meslektaşım gibi ben de ülkemizdeki diş hekimliği hizmetlerini kötüleyen bu haberlerden oldukça rahatsızım. Ehil olmayan ellerde, estetik ve doğallıktan uzak şipşak yapılan işlemler ile dünya standartlarında eğitim görmüş minimal invaziv bakış açısı ile ‘primum non nocere’ diyen hekimlerin uyguladığı tedavilerin aynı kefeye konulmasını reddediyoruz. Ankara’ya da yurt dışından sayısız hasta geliyor. Burası Türkiye’nin başkenti ve ülkenin en köklü üniversitelerinden mezun; birinci önceliği hasta sağlığı ve vücut bütünlüğünün korunması olan, bütüncül yaklaşımla tedaviler gerçekleştiren binlerce hekim var…”

“Elimizde Sihirli Değnek Yok Ama En İyisi İçin Uğraşıyoruz”

Uzman Dt.Mehtap Ketenci, yurt dışından gelen hastaların tedavi planlamalarına ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Öncelikle uzun dönem başarılı restoratif işlemler yapmayı, mümkünse o dişi çekmemeyi hedefliyor ve tedavi alternatiflerini planlıyoruz. Hastanın dişlerinin çürümesine veya diş kayıplarına sebep olacak uzun süreli alışkanlıklarını değiştirmek ve onları sağlıklı bir yaşam tarzı için motive etmek de temel yaklaşımımız. Elimizde sihirli değnek yok ve zamanı geri çeviremeyiz ama doğal dişleri en yakın şekilde taklit eden materyaller seçerek, kişileri düzenli ağız bakımı ve kontrollere gelmeleri için motive ederek kayıp dokuları restore edebiliriz… Burada ‘promote’ edilen ve gerçekçi olmayan beklentileri de yönetebilmek gerekiyor. Nasıl göz kusuru olan bir kişi ‘daha iyi görmek’ beklentisi ile hekime başvuruyorsa diş kusuru olan kişi de yemek yeme beklentisinde olmalı…”

‘Türkiye Dişleri’ Tecrübesi İçin Ankara’ya Bekliyoruz

İnternette bilgi kirliliği içerisinde kaybolan hastanın doğru bilgiye ulaşması için verdikleri mücadeleyi, “Okyanus içinde dev dalgalarla boğuşmak gibi” tarif eden Dt. Mehtap Ketenci, “Sağlıklı olan dişleri ile ‘daha beyaz’ dişler isteyen kişinin aslında ihtiyacı olanın daha beyaz değil daha sağlıklı dişleri olması gerektiğini anlatmak ve gerçekçi olmayan beklentileri yönetmek bizim konsültasyon mesaimizin çoğunu alıyor aslında. Doğru yaklaşımlarla gerçekleştirdiğimiz tedaviler sonucunda aldığımız geri bildirimler ise mesleki ve insani motivasyomumuzu yüksek tutmak için bize enerji veriyor. İster Türk, ister yabancı olsun tüm hastaların önceliği ‘sağlık’ olmalı. İngiliz basınında yer alan haberlerin aksine yabancı hastalarımızı ‘Türkiye Dişleri’ tecrübesi için Ankara’ya bekliyoruz” dedi.

Başa dön tuşu