İRAN’da ahlak polisi tarafından gözaltına öldürülen Mahsa Amini’nin ardından ülkedeki rejim karşıtı gösteriler 19. gününde sürüyor. Protestolar sırasında kaybolan 16 yaşındaki Nika Shakarami’nin cesedi 10 gün sonra burnu ezilmiş ve darbelerden kafatası kırılmış olarak ailesine teslim edildi. Aile, İran polisinin kızlarının cesedini çaldığını açıkladı. Bu haber öfkeyi büyütürken gösteriler de şiddetlendi.
Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından yaygın protestolar ülkeyi sarsmaya devam ederken, genç bir göstericinin ölümü protestoları yeniden alevlendirdi. Nika Shakarami adlı genç kız, ilk olarak 20 Eylül’de Tahran’da bir gösteriye katıldıktan sonra arkadaşına güvenlik güçleri tarafından takip edildiğini söyledikten sonra kayboldu.
Genç kızın kafatası ezildi
16 yaşındaki Nika Shakarami’nin ailesi, kızlarının cesedini Tahran’daki bir morgda buldu. Shakarami’nin bir akrabası, genç kızı morgta teşhis etmek için sadece bir an yüzünü görmelerine izin verildiğini söyledi.
Shakami’nin ölüm haberi üzerine paylaşım yapan İranlı gazeteci Masih Alinejad, ailenin genç kızın kafatasının çok sayıda darbe sonucu ezildiğini ve burnun kırıldığını söylediğini aktardı.
Cesedi çalınıp başka yere gömüldü
Nika Shakami’nin cesedi hafta sonu babasının memleketi olan Khorramabad’a gönderildi. Ancak, BBC’ye konuşan aileye yakın kaynaklar cesedin daha sonra kaçırıldığını ve yakındaki Veysian kasabasına gönderildiğini söyledi.
Protestolar 19. gününde
Diğer taraftan, İran’da Mahsa Emini’nin ölümü sonrası başlayan protestolar 19. gününe girerken ülkedeki birçok üniversitede bugün de gösteriler devam etti.
İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliğinin Telegram hesabından yayımlanan görüntülere göre, protestocu öğrenciler başta Tahran’daki Şerif Teknoloji Üniversitesi olmak üzere gözaltına alınan arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
Güvenlik güçlerinin gözaltı işlemlerine son vermesini talep eden öğrenciler, yönetim karşıtı sloganlar atarak gözaltına alınan arkadaşlarına destek verdi.
Tahran, Beheşti, Terbiyet Müderis, Bircend, Bilim ve Teknoloji, Babul Noşirevan, Zencan Tıp Bilimleri, Gilan Tıp ve Zehra üniversiteleri başta olmak üzere ülkedeki birçok üniversitede eylemler düzenlenirken, bazı öğretim üyelerinin de gösterilere katılarak gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını istediği görüldü.
Masha Amini’nin ölümü
Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı. Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı. İran devlet televizyonu, gösteriler sırasında aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
Okunma Sayısı: 112