EkonomiGündemMagazinManşet

Mobilya ve lüks dekorasyon sektörüne yepyeni bir vizyon kazandırdı!

mobilya ve lüks dekorasyon sektörüne yepyeni bir vizyon kazandırdı!”

Feyyaz Anlı: “Asortie Markası, klasik mobilya ve lüks dekorasyon sektörüne yepyeni bir vizyon kazandırdı!”

Asortie markamızı kısa sürede 56 ülkeye mobilya ve dekorasyon ürünleri ihracatı yapan büyük bir şirket haline getiren en önemli unsur, sektörün kalp atışlarını hissetmek, tüketici tercihlerini iyi analiz etmek ve istişare kültürünü önemsemektir. Asortie Mobilya, son on yılda klasik mobilya ve lüks dekorasyon sektörüne yepyeni bir vizyon kazandırmıştır.

 Feyyaz Bey merhaba; Asortie Mobilya’da ortaklığınızın yanı sıra ürün ve model geliştirme uzmanı olarak birçok başarıya imza attınız. Öncelikle kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz? 

Merhaba, mobilya, ev tekstili ve beyaz eşya olarak da adlandırabileceğimiz mağazacılık bizim aile mesleğimiz. Yaklaşık 70 yıllık bir işletme tecrübesi olan bir ailenin mensubu olarak bende çocukluk yaşlarımdan itibaren mobilya ve beyaz eşya sektörünün içinde kendimi buldum.

Peki Asortie markası?

Asortie markası benim, Murat Erat ve Gafur Yılmaz ile yaptığımız uzun fizibilite etütleri ve yapılanma sonucu ortaya çıkardığımız bir hayalimizdi aslında. Kolektif düşüncenin piyasa gerçekleri ile uyumlu olduğunda nasıl bir girişimcilik hikâyesinin ortaya çıkacağı konusunda önemli bir örnek.

Asortie Mobilya ile sektöre ne gibi yenilikler kattınız?

Asortie markamızı kısa sürede 56 ülkeye mobilya ve dekorasyon ürünleri ihracatı yapan büyük bir şirket haline getiren en önemli unsur, sektörün kalp atışlarını hissetmek, tüketici tercihlerini iyi analiz etmek ve istişare kültürünü önemsemektir. Bu üç temel unsur Asortie Mobilya’nın en önemli dayanakları olmuştur. Asortie Mobilya, son 10 yılda klasik mobilya ve lüks dekorasyon sektörüne yepyeni bir vizyon kazandırmıştır. Özellikle ürün tasarımında ve fonksiyonel dekorasyon çözümlerinde yaptığımız fevkalade çalışmalar, diğer rakiplerimiz tarafından da yakından takip edilerek onlara da ilham kaynağı olmuştur. Özetle Asortie Mobilya sektöre ciddi anlamda katkı sağlamış ve yeni bir bakış açısı oluşturmuştur. Bunu sadece biz değil, rakiplerimiz de söylemektedirler.

Asortie, klasik mobilya alanında Türkiye’nin seçkin markaları arasında gösteriliyor. 

Asortie Mobilya, Türkiye’nin gerçekten en başarılı klasik mobilya firmaları arasında en üstlerde yer alıyor. Bu konuda çok mütevazı olamayacağız. Fakat bizi kısa sürede fark edilen bir ölçüde öne çıkaran temel unsur “müşteri gibi düşünmek” olmuştur.

Firmanın bu seviyeye ulaşmasında sizin katkılarınız nelerdir?

Asortie Mobilya’da ben genellikle ürün tasarımı ve renk seçimi konularına odaklanıyorum. Yaratıcı yönümü kullanarak yeni projeler üretmekten çok keyif alırım. Ürünlerin görsel tasarımlarından, ergonomik yapılarına, kullanılacak malzemenin seçimine, renklerin kombinasyonuna ve ürünün mekâna sağladığı fonksiyonelliğe kadar birçok değişkenin belirlenmesi konusunda teknik ve tasarım ekibimiz ile çalışıyorum. Bir anlamda Asortie’deki tasarım ve üretim süreçlerinden sorumluyum diyebiliriz.

Ürünlerinizi tasarlarken en çok hangi detaylara önem veriyorsunuz?

Ürünlerimizi tasarlarken en fazla dikkat ettiğimiz şey, kullanıcının ihtiyacına tam olarak cevap vermesidir. Çünkü mobilya uzun süre aynı ortamda kullanılan bir eşyadır. Her şeyden önce mekâna optimum kullanım alanı sağlayan tasarımlara dikkat ediyoruz. Bunun yanında bizler mobilyalarımızı renklendirirken uluslararası standartlara sahip, gerekli sertifikaları olan, insan sağlığına zararı olmayan boya, varak ve cila ürünleri kullanıyoruz.

Bu konu bizim asla taviz vermediğimiz kırmızı çizgimizdir. Çünkü insan sağlığı dünyadaki her şeyden daha önemli bir konudur. Oturma gruplarında kullandığımız döşeme malzemelerinin ergonomik olmasına çok dikkat ediyoruz. Bu bağlamda koltuk ve kanepelerde birinci sınıf ortopedik süngerler kullanıyoruz. Asortie Mobilya olarak salon takımlarında ve sandalyelerde asla fabrikasyon sentetik kumaşlar kullanmıyoruz. Bugüne kadar 1 metre dahi bu tarz bir kumaş kullanmadık. Bizim kumaşlarımız kumaş atölyelerinden çıkan %100 dokuma kumaşlardır.

Hem Türkiye hem de dünyada sektörün önemli bir parçasını temsil ediyorsunuz. 

Bu size nasıl bir misyon yüklüyor?

Aslında dünya markası olmak çok zor bir süreç. Ama bugün dünyanın birçok ülkesine ürün göndermek ve seyahatlerimizde insanların Asortie markasını bildiğini gözlemlemek çok gurur verici bir durum. Ama bu statümüzü korumak kesinlikle daha fazla çaba isteyen bir iş olarak görülmelidir. Zirvede olmanın bize yüklediği misyon gerçekten çok zor. Çünkü mevcut yerinizi korumak için durmadan çalışmak ve yeni şeyler ortaya çıkarmak zorundasınız. Bir de Asortie sektörde rakipleri tarafından takip edilen bir marka olması sebebi ile devamlı kendini yenilemek ve bir önceki gününden daha fazla çalışmak zorunda.

 Asortie Mobilya’nın yakın dönemdeki hedefleri nelerdir?

Şu an birçok ülke gibi, Türkiye de bir ekonomik daralmanın içinde. Bu gibi durumlarda ekonominin ana damarını besleyen temel argüman şüphesiz dışarıdan döviz girdisi sağlanması. Mobilya sektörü döviz girdisi anlamında ekonomimizin lokomotif sektörleri arasında yer alıyor. Ama bunu daha da hızlandırmak ve verimliliğini artırmak gerekir. Bunun içinde en önemli unsur markalaşmak ve kaliteli ürünleri, uygun fiyata sunarak sürümden kazanmaktır. Ayrıca artık mobilya mağazası açıp, masa başında müşteri bekleme dönemi bitti. Bunun yerine hedef ülkelere sık sık iyi analiz edilmiş pazar bilgileri ile ticari seyahatler yapılması ve bir anlamda müşterilerin ayağına gidilmelidir. Biz Asortie Mobilya ailesi olarak yılda en az 70-80 farklı ülkeye seyahat ediyoruz. Elbette bu seyahatlerin hepsi satışa dönüşmüyor ama bizlere ciddi bir bilgi birikimi sağlıyor. Eğer ülkemize döviz girmesini istiyorsak bir ayağımızın şirkette diğer ayağımızın ise havalimanlarında olması gerekiyor.

Geleceğe dönük planlarınız ve hayalleriniz?

Gelecek 10 yıl içinde Asortie markamız ile ihracat yaptığımız ülke sayısını 56’dan 75’e çıkarmayı hedefliyoruz. Diğer ülkelerdeki mağazalarımızın da yaptıkları ihracatlar ile bu rakamın 85-90 ülke arasında olacağını öngörüyoruz. Bunun yanında önümüzdeki yıldan itibaren lüks çocuk ve genç odası alanında özel showroom açma planımız var. Asortie Kids markası ile açmayı planladığımız bu mağazalarımızda çok farklı bebek, çocuk ve genç odası tasarımlarını öncelikle Türkiye’de sonrasında ise dünyada tanıtmak istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda, üretim kapasitemizi de artırmak için yeni bir fabrika kurmayı ve Türkiye’nin en büyük ve fonksiyonel klasik mobilya üretim bandına sahip olmayı arzuluyoruz. Bizim yönetim kurulu olarak en büyük hayalimiz ise 20. yılımızda Asortie Mobilya AŞ’yi İstanbul Borsası bünyesinde işlem gören halka açık bir şirket haline getirmektir.

Başa dön tuşu